Evenementen op Koninginnedag: € 8 miljoen

Op 30 april is het weer zover, Koninginnedag! Deze dag belooft extra bijzonder te worden want het is voorlopig de laatste Koninginnedag. Organisatoren zijn al maandenlang bezig met het voorbereiden van hun evenement. Maar wat kost het aanvragen van al deze evenementenvergunningen de BV Nederland eigenlijk?

De totale kosten zijn afhankelijk van het aantal evenementen dat plaatsvindt op Koninginnedag. Nederland kent 408 gemeenten met ongeveer 1.100 Oranjeverenigingen. Zij organiseren evenementen in de ongeveer 7.000 dorpen en steden in Nederland. Dit zijn dus al 7.000 evenementen! Daarnaast organiseren particulieren en bedrijven ook evenementen. Alleen al in Amsterdam vinden er jaarlijks 225 plaats op 30 april. Wij schatten dat er dit jaar in Nederland op Koninginnedag totaal 10.000 evenementen zijn.

Uit onderzoek van Sira Consulting blijkt dat organisatoren voor het aanvragen van een vergunning gemiddeld € 800,- kwijt zijn. Vergunningen voor grote evenementen als Queensday en 538 Koninginnedag zijn nog vele malen duurder, maar deze kosten zijn hier buiten beschouwing gelaten. Een eenvoudige rekensom leert dat de totale kosten voor Nederlandse verenigingen, bedrijven en particulieren minimaal € 8 miljoen zijn… En dat zijn alleen nog maar de kosten voor vergunningen en alleen op Koninginnedag!

Sira Consulting ondersteunt gemeenten bij het verminderen van regeldruk en het vereenvoudigen van het uitvoeringsproces van evenementen.

Meer weten?

Neem dan contact op met