Capelle a/d IJssel verbetert dienstverlening

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft in samenwerking met Sira Consulting opnieuw het Bewijs van Goede Dienst (BvGD) uitgevoerd. Sinds de eerste meting in 2009 is de bedrijfsvoering verder geprofessionaliseerd, zijn besparingen gerealiseerd en is de klanttevredenheid verder toegenomen.

In 2009 heeft Capelle aan den IJssel als koplopergemeente het BvGD gebruikt om verbetermogelijkheden voor de kwaliteit van dienstverlening in kaart te brengen. Hiermee is de gemeente een traject gestart om de bureaucratische rompslomp te verminderen, de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren en de lokale economie te stimuleren.

Door opnieuw een meting uit te voeren, heeft de gemeente zicht gekregen op de effectiviteit en efficiëntie van genomen maatregelen. Bovendien zijn nieuwe mogelijkheden geïdentificeerd om de kwaliteit van dienstverlening aan ondernemers naar een nog hoger plan te tillen. Zo werkt de gemeente in 2014 verder aan de digitalisering van aanvraagprocedures en wordt de informatievoorziening via de gemeentelijke website verbeterd. Op deze manier werkt de gemeente gericht gewerkt aan het stimuleren van het ondernemersklimaat.

Sira Consulting helpt diverse gemeenten om het BvGD als periodiek meetinstrument in te bedden in de organisatie. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden voor uw organisatie.

Meer weten?

Neem dan contact op met