ANKO pakt regeldruk winkelambacht aan

ANKO, de brancheorganisatie voor kapsalons, roept de overheid op om de regeldruk voor het winkelambacht te verminderen. Voorzitter Jan Franssen onderstreepte op 10 juni het belang van minder en eenvoudige regels tijdens de jaarlijkse Zomerborrel.

ANKO heeft door Sira Consulting de regeldruk voor het kappersbedrijf in kaart laten brengen. Hierbij is gebruik gemaakt van de Kostengestuurde Aanpak Regeldruk (KAR). Het onderzoek geeft inzicht in de regeldruk van kapsalons, concrete belemmeringen en mogelijke oplossingsrichtingen. ANKO-voorzitter Jan Franssen presenteerde de onderzoeksresultaten tijdens de jaarlijkse Zomerborrel in Den Haag.

De winstgevendheid van kapsalons staat onder druk als gevolg van regeldruk. Tot wel 8% van de kosten van kappers zijn direct het gevolg van regeldruk. De marges in het kappersbedrijf zijn daartegenover klein. Sommige bedrijven maakten in 2012 zelfs verlies. Als de overheid de kosten voor regelgeving weet te beperken, biedt dit kansen voor de sector om de winstmarges te vergroten.

Alle winkelambachtsbedrijven profiteren van regeldrukvermindering. Het onderzoek toont aan dat kappers te maken hebben met dezelfde verplichtingen en belemmeringen als andere winkelambachten, zoals schoenmakers en stomerijen. ANKO wil daarom samen met Detailhandel Nederland en het Platform Ambachten van MKB Nederland de regeldruk aanpakken en de winstgevendheid van het winkelambacht vergroten.

Meer weten?

Neem dan contact op met