Barbecueën aan regels gebonden

Bij mooi weer ontsteken veel Nederlanders graag de barbecue. Voor mensen die geen tuin of balkon hebben, is barbecueën in een park een optie. Maar mag dit zomaar? Uit een korte inventarisatie langs gemeenten blijkt dat het in elke gemeente anders is geregeld.

Inwoners van Maastricht, Enschede en Nijmegen treffen het niet als het op barbecueën aankomt. In deze gemeenten is het per definitie verboden om in een park te barbecueën. Inwoners van Rotterdam daarentegen mogen daar wel barbecueën, maar zijn gebonden aan uitgebreide regelgeving. Zo mag er bijvoorbeeld slechts in vier van de twintig parken worden gebarbecued en dienen inwoners rekening te houden met aanvullende eisen, zoals de barbecuezones waarbinnen de barbecue geplaatst moet worden. Ook binnen deze zones blijft het echter opletten. Zo moet de grill minstens twintig centimeter boven de grond hangen en als er meer dan twintig eters komen, moet er een evenementenvergunning worden aangevraagd.

Voor inwoners van Amsterdam zit een spontane barbecue er in de meeste gevallen niet in. In het centrum is het per definitie verboden om in een park te barbecueën. In de andere stadsdelen mag het vaak wel als men zich aan de algemene regels houdt. Zo mag de barbecue niet rechtstreeks op het gras geplaatst worden, mogen er geen hamburgers van de barbecue verkocht worden en moet alles na afloop netjes opgeruimd worden. Bovenop deze algemene regels kent elk stadsdeel zijn eigen aanvullende regels voor barbecueën.

Inwoners van Utrecht kennen wat meer vrijheid om te barbecueën in de parken. Wanneer men ervoor zorgt dat er geen schroeiplekken in het gras ontstaan en er geen afval achterblijft, mag de barbecue overal ontstoken worden.

Naast het naleven van de regels, dient ook rekening te worden gehouden met de medeburger. De barbecuegeuren kunnen namelijk leiden tot hongerige omstanders, maar ook tot klachten vanwege overlast. Hierbij kan worden gedacht aan geluids- of stankoverlast, maar ook klachten ten aanzien van afval. Veel gemeenten stellen dan ook de eis dat het terrein ordentelijk en schoon wordt achtergelaten.