Amsterdam gaat bureaucratie te lijf met ‘regelluwe zones’

(Financieel Dagblad – 10 juni 2015) Minder regels, belasting en handhaving en meer vertrouwen in de ondernemer. Amsterdam besloot woensdag als eerste gemeente in Nederland over ‘regelluwe’ zones voor winkelstraten en horeca. De stad hoopt dat de winkelstraten met hoge leegstand door het afschaffen van regels weer gaan bruisen. De praktijk blijkt weerbarstig: ook in de ‘freezone’ wordt een deel van de risico’s afgedekt.

De Amsterdamse lijst met regels die in een ‘regelluwe’ of ‘regelvrije’ zone kunnen worden afgeschaft, is omvangrijk. Zo kan er mogelijk een streep door de exploitatie- en terrasvergunning, de twee toestemmingen die een ondernemer nodig heeft om een terras te starten. Ook de belasting die ondernemers moeten betalen voor het uithangbord op de stoep, de zogenaamde precariobelasting, kan worden afgeschaft. Mogelijk wordt ook de drank- en horecavergunning afgeschaft, als onderdeel van een landelijk experiment. De hoofdstad is ambitieus, zo zei wethouder Kajsa Ollongren onlangs in de raad. Amsterdam wil Den Haag laten zien wat er mogelijk is.

Zie voor meer achtergrond en de reactie van Peter Bex het volledige artikel uit het Financieel Dagblad van woensdag 10 juni.

Meer weten?

Neem dan contact op met