Borrelshops reden voor doorlichting van wet- en regelgeving

Op Nu.nl geven verschillende politici aan dat het ongelijke speelveld tussen borrelshops en slijterijen reden is om wet- en regelgeving door te lichten. Veel supermarkten bieden een relatief klein assortiment sterke drank aan in een afgesloten deel van de supermarkt, de borrelshop. Maar omdat deze borrelshops vaak onbemand zijn, is er volgens de slijterijen sprake van oneerlijke concurrentie.

De rechter heeft recent geoordeeld dat er constant gediplomeerd personeel aanwezig moet zijn bij elke inpandige borrelshop. Maar vanwege de lange openingstijden van supermarkten zijn hier vaak twee fulltimers voor nodig. Supermarkten vinden dat zij hierdoor onnodig hoge kosten moeten maken. Omdat slijterijen wel aan deze regelgeving voldoen zou het afwijken hiervan tot een ongelijk speelveld leiden. Supermarkten kunnen dan goedkoper sterke drank verkopen dan slijterijen.

Om toegevoegde waarde te behouden is het in de detailhandel noodzakelijk om vernieuwende concepten toe te passen. Dit kan tot branchevervaging leiden waarbij ondernemers ook andere producten aanbieden. Hierdoor kan er overlap ontstaan tussen de verschillende winkeltypen.

Hoewel de wet nageleefd moet worden, geven verschillende politici aan dat het ongelijke speelveld en belemmeringen bij branchevervaging reden zijn om wet- en regelgeving tegen het licht te houden. “Als horecabedrijf ben je nu beperkt in wat je kan verkopen, maar bijvoorbeeld kledingwinkels ook. Waarom zou een kledingzaak geen glaasje prosecco mogen aanbieden na de verkoop van een mooi pak?”, vraagt VVD-Kamerlid Erik Ziengs zich af. “En waarom zou je als café niet ook streekproducten mogen verkopen?”

Sira Consulting helpt overheden met het inventariseren en het oplossen van belemmeringen uit wet- en regelgeving. Om de belemmeringen voor bedrijven inzichtelijk te maken werkt Sira Consulting samen met overheden, ondernemers en burgers. Een van de toegepaste methoden is de KAR-methodiek. Met de KAR-methodiek wordt de impact van regeldruk op bedrijfskosten en winstgevendheid inzichtelijk gemaakt. Deze methode is met succes toegepast bij onder andere de maatwerkaanpak.

Meer weten?

Neem dan contact op met