“Blij met aandacht voor better regulation”

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie better regulation sterk op de agenda zet. Dat zei Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, vandaag namens beide organisaties tijdens een tweedaagse bijeenkomst van EU-lidstaten. Hij deed dat in het kader van het voorzitterschap dat geheel in het teken van better regulation staat in Amsterdam. Van Straalen deed onder meer een oproep voor het gelijktrekken van btw-regels voor ondernemers in alle EU-lidstaten.

Better regulation

Van Straalen benadrukte dat hij erg blij is met de plannen voor better regulation, opgesteld door Eurocommissaris Frans Timmermans, die ervoor moeten zorgen dat wetgeving ondernemen minder in de weg staan. Als voorbeeld noemde hij het garantierecht, dat in alle Europese lidstaten anders is en nu gelijk gaat worden. Wel waarschuwde Van Straalen dat deze regels dan ook gelijk moeten zijn voor online én fysieke aankopen.

Regeldruk

Het REFIT-platform is opgericht door Timmermans. Michaël van Straalen gaat als lid van dit platform mede bepalen welke en hoe sectoren en onderwerpen door de Europese Commissie moeten worden aangepakt. In het platform zitten 18 stakeholders uit de gehele EU. Zo wordt regelgeving toekomstbestendig gemaakt. Regeldruk en een wirwar van verschillende regels zijn al langer een doorn in het oog van bedrijven die grensoverschrijdend ondernemen. (Bron: VNO-NCW)

Impact

Inzicht in de impact van wet- en regelgeving is noodzakelijk om een goed onderbouwde discussie met bestuur, politiek en stakeholders te kunnen voeren. Sira Consulting ondersteunt overheden en brancheorganisaties  door het uitvoeren van regeldrukonderzoeken en beleidsevaluaties. Hiermee helpen wij overheden inzichtelijk te maken welke lasten en verplichtingen voortvloeien uit nieuwe of te wijzigen wet- en regelgeving, en hoe hierdoor de regeldruk verandert.

Meer weten?

Neem dan contact op met