Ruimere regels voor terrassen bij tropische temperaturen

Het warme weer aan het eind van deze zomer is niet alleen mooi meegenomen voor de zonaanbidder, maar ook voor de horecaondernemer. Dit geldt helemaal voor horecaondernemers in gemeenten met een speciale (APV-)regeling voor zomerse weersomstandigheden: het tropischweerscenario (TWS). Wanneer de temperatuur volgens de weersverwachting uitkomt boven een vastgesteld minimum, gelden in deze gemeenten ruimere openingstijden voor terrassen en/of mogen de terrassen uitwaaieren.

  • Ruimere openingstijden voor terrassen gelden in Utrecht, Amersfoort en Leiden. In Utrecht en Amersfoort mogen terrassen in de binnenstad op vrijdag- en zaterdagavond een uur langer open blijven bij een weersvoorspelling vanaf 25⁰C. In de binnenstad van Leiden mogen terrassen vanaf 28⁰C op deze avonden een half uur langer open blijven en doordeweeks een uur.
  • Uitwaaieren van de terrassen mag in stadsdeel Centrum van Amsterdam bij een weersvoorspelling vanaf 28⁰C. Hier gelden echter weer geen ruimere openingstijden voor de terrassen. Ook moeten de horecaondernemers rekening houden met bijvoorbeeld omwonenden, die hun huis in en uit moeten kunnen.

Groningen combineert ruimere openingstijden met het uitwaaieren van de terrassen. Terrassen mogen bij een verwachte middagtemperatuur vanaf 27⁰C een uur langer open blijven. Daarnaast mogen de terrasstoelen al om 11:00 uur buiten worden gezet in een groter gebied dan normaal. De horeca-inspecteurs van de gemeente Groningen bepalen op basis van de weersvoorspelling van het KNMI of het TWS van toepassing is. Dit in tegenstelling tot de andere gemeenten, waar de voorspellingen op de gemeentelijke websites leidend zijn.

In Groningen en Amsterdam profiteren ook horecaondernemers zonder terrasvergunning van het mooie weer. Zij mogen bij uitzondering toch een terras plaatsen, mits zij de doorgang voor voetgangers en hulpdiensten niet belemmeren.

Meer weten?

Neem dan contact op met