Soepele omgang met regels goed voor binnenstad

“Meer terrasjes, een wijnproeverij in een kaas- en viswinkel, het eerder toestaan van foodtrucks. Het zijn zomaar enkele mogelijkheden om een binnenstad gezelliger te maken. Maar dan moeten gemeenten wel minder rigide omgaan met het oerwoud aan regels.”

Dat is de belangrijkste conclusie van een proef in twaalf gemeenten. Niet het schrappen van regels, maar het wat ruimer uitleggen ervan kan innovatieve ondernemers in de winkelstraten enorm helpen.

Pilot Blurring

De pilot liep anderhalf jaar lang in steden als Alkmaar, Ede, Goes, Zeist, Oss en Roosendaal. In totaal dienden ondernemers 140 initiatieven in, daarvan werden er slechts 19 afgewezen. Zo werd in veel steden het terrasbeleid verruimd. Voor kleine winkels is het nu ook mogelijk om wat tafeltjes en stoelen buiten te zetten.

Ook een wijnproeverij toestaan in een viswinkel of verkoop van delicatessen in een restaurant geeft meer reuring in de straat. Verder kan in veel gemeenten nu één jaarvergunning worden aangevraagd voor meerdere evenementen. “Dat bespaart veel tijd”, aldus een woordvoerder van Platform31, de organisatie achter de proef.

Meer mogelijkheden voor ondernemers

Volgens Platform31 zoeken veel gemeenten naar mogelijkheden om de binnensteden levendiger te maken. In de felle strijd met webwinkels loopt in veel middelgrote en kleinere steden het aantal bezoekers terug, wat veel winkeliers in de problemen brengt. “De proef maakt ook duidelijk dat gemeenten en ondernemers meer gaan samenwerken”, aldus een woordvoerder. “En dat is pure winst.”

Omdat over blurring nog veel onduidelijkheid bestaat, ontwikkelde Platform31 binnen het pilotproject in samenwerking met Ministerie van VWS een overzichtelijke infographic over de regels en (on)mogelijkheden op het gebied van blurring. (Bron: NOS.nl & Platform31)

Sira Consulting heeft in de afgelopen jaren een groot aantal gemeenten ondersteund bij het verlichten en vereenvoudigen van regels om economische groei en (vernieuwende) initiatieven van burgers en bedrijven mogelijk te maken. Zo voerde Sira Consulting het evaluatieonderzoek uit van het Platform31-programma ‘Ruim op die Regels’ om knellende regels bij maatschappelijke initiatieven weg te nemen.

Meer weten?

Neem dan contact op met