Met het vertrek uit de Europese Unie laten de Britten straks 73 lege zetels achter in het Europees Parlement. In opdracht van de Europese Raad bogen Europarlementsleden zich gisteren over de vraag hoe dit kan worden opgelost. Ideeën over de toekomstige verdeling van de zetels variëren van alle zetels schrappen tot, wat POLITICO noemt, een ‘Eurotopisch voorstel’ voor een pan-Europese lijst.
Tijdens de zogenoemde ‘exchange of views’ in de Commissie voor Constitutionele Zaken zei Gianni Pittella, voorzitter van de Progressive Alliance of Socialists and Democrats group (waar ook PvdA bij aangesloten is), ‘sympathie’ te hebben voor het plan om de vacante zetels te verdelen onder gekozen kandidaten van een pan-Europese lijst. Voor hem is dit een belangrijke stap voorwaarts in het integratieproces en de creatie van één Europese democratische ruimte. Een andere voorstander van dit plan is de Franse presidentsfavoriet Emmanuel Macron, die het idee in zijn presidentiële programma heeft opgenomen.
Criticasters vinden dat de pan-Europese lijst – waarin kandidaten de kans krijgen om één Europees electoraat te vertegenwoordigen – onrealistisch. Europarlementslid Paulo Rangel zegt dat de lijst ‘meer Eurocratie zal creëren’ in een tijd waarin ‘de stemming niet erg pro-Europees is’. Het is daarom onmogelijk om de Verdragen waarin de werking van het Europees Parlement is vastgesteld aan te passen (vereist unanimiteit van alle lidstaten). Liever laat hij de 73 Britse zetels vervallen. Een politiek eenvoudig en goedkope oplossing.
Voor nu houden de Britten hun zetels tot het Verenigd Koninkrijk de Unie zal verlaten. Als de tijdslijn van Brexit wordt aangehouden, zullen deze Europarlementsleden een paar maanden voor de Europese verkiezingen in 2019 vertrekken.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft eerder aangegeven dat hij het Europees Parlement het liefst ziet halveren, nadat hij naar eigen zeggen klachten had opgevangen van Europarlementsleden over te weinig werk.