”Legaliseer stoepkrijten”

Wat is er onschuldiger dan een stoepkrijttekening, vraagt de Volkskrant zich af. Toch heeft straatkunstenaar Gert-Jan van der Kooij al een paar keer meegemaakt dat de Haagse politie hem sommeerde te stoppen met het krijten op de openbare weg. “Zij doen gewoon hun werk, maar volgens mij vinden ze het zelf ook flauw”.

“Kinderachtig” vindt ook Groenlinks-raadslid in Den Haag Arjen Kapteijns. Hij stelde maandag schriftelijke vragen aan het Haagse college van burgemeester en wethouders over het omstreden artikel 2.42/2 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staat dat het verboden is om zonder schriftelijke toestemming afbeeldingen aan te brengen op de openbare weg. Strikt genomen, zo schrijft de Volkskrant, moet je dus ook als 6-jarige vooraf toestemming vragen als je met krijt een hinkelbaan wil maken op het plein. Bovendien is de stoepkrijttekening vaak na een regenbuitje alweer weg.

In Apeldoorn is het krijtverbod, na vragen van GroenLinks, inmiddels al geschrapt uit de APV. Ook in Leiden zijn de regels versoepeld. Utrecht wijst tegenwoordig alleen naar het wetboek van strafrecht, dat vernielingen en beschadigingen verbiedt. Kapteijns vertrouwt erop dat Den Haag snel zal volgen. “Er zijn al veel overbodige regeltjes geschrapt. Deze is kennelijk over het hoofd gezien”.

Sira Consulting ondersteunt gemeenten bij het vereenvoudigen van regelgeving, het optimaliseren van dienstverlening en het werken aan passende regels. Wij denken graag mee over het verminderen van (onnodige) regeldruk voor burgers en bedrijven en hoe het ook voor de overheid makkelijker kan. Sira Consulting heeft in de afgelopen jaren meer dan 150 gemeenten ondersteun bij het werken aan passende regels. De uitkomsten hiervan zijn gebundeld in het boek ’40 Best Practices’.

Meer weten?

Neem dan contact op met