Sira Consulting presenteert op het congres ‘Evidence for Policymakers’

Van 15 tot 18 december 2020 vindt het internationale congres ‘Evidence for Policymakers’ plaats. Het congres gaat in op hoe beleid en politiek effectiever kan worden gemaakt door beter gebruik te maken van data en onderzoek uit de wetenschap. Ook worden er lessen getrokken uit het coronabeleid. Het congres wordt georganiseerd door de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden en ScienceWorks en wordt door alle Nederlandse ministeries ondersteund.

De huidige coronapandemie heeft meer dan ooit het belang aangetoond van wetenschappelijk onderzoek als basis voor effectief beleid. Nieuwe uitdagingen op beleidsgebied worden tijdens dit congres geanalyseerd. Ook bieden big data en algoritmes beleidsmakers nieuwe mogelijkheden voor het genereren van evidence. Daarnaast speelt nieuw nationaal beleid een rol:

  • Binnen de Verenigde Staten is door Obama en Trump de zogenaamde ‘Evidence Act’ in gang gezet die met publieke data meer bewezen effectief overheidsbeleid stimuleert. De trekkers van deze wet zullen het congres toespreken.
  • In Nederland heeft het ministerie van Financiën de ‘Operatie Inzicht in Kwaliteit’ gestart dat voor álle ministeries meer bewijs voor effectiviteit wil aantonen met meer onderzoek en een ‘lerende overheid’.
  • Voor de Tweede Kamer is door een aantal wetenschappelijke partijen de wetenschapstoets ontwikkeld die grote beleidswijzigingen toetst vanuit de wetenschap. Deze toets is recent door Times Higher Education neergezet als ‘uniek in de wereld’.

Bijdrage Sira Consulting

Sira Consulting is partner van dit congres en heeft ook twee bijdragen tijdens deze dagen:

  • Op dinsdag 15 december van 15.00-16.15 uur presenteert Michel Bloemheuvel in de Parallel sessions Regional/Local – External or internal organisation of evidence: How can we optimize the development and dissemination of evidence for policymakers?
  • Op woensdag 16 december van 15.15-16.30 uur presenteert Peter Bex in de VI Parallel sessions Evaluation – Assessing evidence for policymakers: Generating evidence for early use.

Indien u interesse heeft om deze of één van de andere sessies bij te wonen, dan kunt u zich inschrijven op de website van ScienceWorks.

Meer weten?

Neem dan contact op met