CBR pakt probleem van uitgestelde rijexamens aan

Op 23 maart jl. presenteerde het CBR een plan om het stuwmeer aan uitgestelde theorie- en praktijkexamens aan te pakken. Om tot oplossingen te komen ging het CBR onder andere in gesprek met opleiders en jongeren. Sira Consulting faciliteerde het gesprek met opleiders.

Coronacrisis heeft grote gevolgen voor rijexamens
Toen de eerste lockdown van kracht werd, zijn ruim 300.000 examens, toetsen en rijtesten uitgesteld of geannuleerd. Na deze eerste lockdown heeft het CBR 118.000 van de uitgestelde en geannuleerde examens ingelopen. Vanwege een tweede lockdown is de dienstverlening van het CBR per 15 december 2020 nogmaals stilgelegd. Dit betekende nog eens uitstel van  404.500 examens, toetsen en rijtesten. Als de marktvraag niet daalt moeten nog 610.000 examens, toetsen en rijtesten worden afgenomen. Hierdoor lopen de reserveringstermijnen bij het CBR op tot mogelijk 20 weken of langer.

Om dit probleem aan te pakken breidt het CBR onder andere het aantal examinatoren uit, werken examinatoren over, is het CBR vaker open en worden fitte gepensioneerden gevraagd langer te blijven. Dit is echter niet voldoende om het probleem volledig op te lossen.

In gesprek met opleiders over oplossingen
Naast het vergroten van de capaciteit, is het beperken van de instroom een van de mogelijkheden om op een adequate en spoedige manier aan de marktvraag te kunnen voldoen. Daarover ging het CBR met opleiders en jongeren in gesprek om van hen te horen welke oplossingen zij voor ogen hebben. Tijdens de meedenksessie met opleiders op 19 februari jl. zijn diverse oplossingen geïdentificeerd gericht op het verlenen van voorrang, soorten examens en het verhogen van het slagingspercentage. Deze sessie werd gefaciliteerd door Sira Consulting.

De resultaten van de meedenksessie zijn meegenomen in het plan van aanpak om de reserveringstermijnen weer op normaal niveau te krijgen. Het CBR heeft de plannen gepresenteerd aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Lees hier het plan van aanpak van het CBR om de wachttijden aan te pakken, waarin ook het verslag van de meedenksessie is te vinden: Eerder afrijden bij minder herexamens – CBR

Digitale bijeenkomsten
Vanwege het coronavirus organiseren wij onze workshops en bijeenkomsten digitaal. Tijdens onze bijeenkomsten gaan we op een interactieve en inspirerende manier samen aan de slag om te komen tot oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hierbij maken wij gebruik van diverse tools en maken we altijd een programma op maat. Het is mooi om te zien dat ‘een andere manier van werken’ ook leidt tot het ontsluiten van zoveel denkkracht.

Steeds meer organisaties weten ons te vinden bij het begeleiden van deze sessies. Heeft u ondersteuning nodig bij het faciliteren van online bijeenkomsten? Neem dan vrijblijvend contact op met Evelien den Boer.

profile-image

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact op met Michel Bloemheuvel.