Handreiking voor gemeenten over duidelijke communicatie gepubliceerd

Voor de VNG heeft Sira Consulting de handreiking ‘Duidelijke Overheidscommunicatie voor gemeenten’ geschreven. De handreiking helpt gemeenten hun schriftelijke communicatie met inwoners en ondernemers duidelijker en begrijpelijker te maken. Op vrijdag 9 september is de handreiking gepubliceerd en door gemeenten te gebruiken.

De handreiking is geschreven als een praktische gids en is ingedeeld op basis van de beleidsfases: ontwikkelen, uitvoeren en beoordelen. Hierdoor is de gids nuttig voor alle gemeenten, of zij nou wel of niet ver zijn gevorderd met beleid voor duidelijke communicatie. Bij de ontwikkeling van duidelijke communicatie gaat het bijvoorbeeld over vragen als ‘wat is duidelijke taal eigenlijk?’ en ‘hoe schrijf je begrijpelijk?’. Ook worden tips gegeven voor het schrijven van beleid en het inrichten van de eigen organisatie. De fase ‘uitvoeren’ biedt hulpmiddelen voor het duidelijk schrijven van verschillende soorten teksten en het controleren van teksten. Verder geeft de gids hier voorbeelden van duidelijke én niet duidelijke overheidscommunicatie. In de laatste fase ‘beoordelen’ wordt aandacht besteed aan de wijze van beoordelen van beleid voor duidelijke overheidscommunicatie en de daarbij te doorlopen stappen.

In de gids is er aandacht voor duidelijke communicatie voor álle inwoners en ondernemers. Om alle inwoners en ondernemers te bereiken, is het belangrijk om in duidelijke taal te schrijven. Om die boodschap kracht bij te zetten, is de gids zelf ook in duidelijke taal geschreven. Zinnen worden kort en actief geschreven, met begrijpelijke woorden. De gids zelf biedt verschillende hulpmiddelen om gemeenten te ondersteunen bij het schrijven in duidelijke taal.

Duidelijke communicatie raakt alle lagen van de organisatie. De doelgroepen binnen gemeenten zijn bestuurders, leidinggevenden, beleidsmedewerkers, communicatieadviseurs en medewerkers in de uitvoering (met direct klantcontact). Daarom is de gids niet alleen praktisch ingedeeld op basis van de beleidsfases, maar is per hoofdstuk ook aangegeven waar het over gaat en voor welke medewerkers het bedoeld is.

profile-image

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact op met Stefan Prij.