Ingewikkelde regels en toegenomen lasten nemen hap uit winst kapsalons

Het onderzoek “Kappers onder (regel)druk”, dat Sira Consulting uitvoerde in opdracht van de ANKO, blijkt dat de drempels voor het werkgeverschap in Nederland hoog zijn. Het gevolg is dat werkgevers hoge kosten maken en financiële risico’s lopen. Deze drempels belemmeren bovendien voor zzp’ers de stap naar het werkgeverschap, omdat zij dit te risicovol vinden. De oorzaken hiervan zijn de regeldruk en het belastingregime.

In vergelijking met een eerder onderzoek, dat Sira Consulting in 2014 uitvoerde voor de ANKO, zijn de meeste wetten en regels ingewikkelder of duurder geworden. Er zijn met het overheidsprogramma “Maatwerk aanpak regeldruk” wel enkele verplichtingen vereenvoudigd in de uitvoering (bijvoorbeeld BHV), maar deze compenseren niet de toenames als gevolg van nieuwe of gewijzigde regelgeving.

Op basis van het rapport heeft Sira Consulting samen met de ANKO concrete aanbevelingen gedaan om deze drempels te verlagen. De ANKO heeft het rapport en de aanbevelingen 14 september aangeboden aan de Tweede Kamer en op 11 oktober aan MKB-Nederland.

Lees hier het artikel in het FD.

profile-image

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact op met Peter Bex.